Vetítés OpenLP-vel

Az OpenLP egy templomi bemutató, ill. dalszöveg vetítő szabad szoftver, mely használható énekek, bibliai versek, videók, képek és bemutatók vetítésére a liturgia alatt egy számítógép és egy projektor segítségével. Továbbá alkalmas arra is, hogy házicsoportok alatt projektor nélkül a számítógép képernyőre vetítsünk egy okos telefonról irányítva. Színpadi nézetének köszönhetően a zenekar számára is vetíthető a szöveg.

OpenLP

Az OpenLP-be az Énekfüzet dalait OpenLyrics formátumban lehet importálni:

  • A dalok külön-külön is importálhatók. Ehhez töltsük le kívánt a dalt OpenLyrics XML formátumban az ikonra kattintva. Majd kövessük az alábbi útmutatót.
  • A dalok egész gyűjteményként is letölthetők 7z-vel tömörítve. Töltsük le az alábbi Szent András Énekfüzet OpenLyrics csomagot, szerezzük be a tömörítő programot, tömörítsük ki. Az Ászáf OpenLyrics adatbázisból számos más énekgyűjteményt, imát, zsolozsmát tölthetünk még le klasszikus és gitáros műfajban is: pl. a „Sárga-”, a „Zöld-”, a „Kék könyv”. Az alább letölthető „Ászáf énekcsomag” ezen négy könyv énekeit tartalmazza duplikátumok nélkül.

Szent András Énekfüzet Openlyrics csomag Ászáf énekcsomag OpenLP témák (hátterek)

Az OpenLP telepítése és beüzemelése

  1. Az OpenLP hivatalos oldaláról töltsük le az OpenLP legújabb verzióját.
  2. Telepítsük az alkalmazást. Windowsos telepítéshez válasszuk ki a magyar nyelvet. A program nyílt forráskódú, ingyenes és elérhető Windows, Mac, Linux és FreeBSD platformokra is.
  3. Indítsuk el az alkalmazást. Az „Első indítás tündérben” érdemes a Bibliák között az egyetlen magyart bejelölni letöltésre, valamint a „Példa témák” telepítését kérni. A magyar énekeket ne töltsük le, mert az a teljes Ászáf csomagot ömlesztve tartalmazza.
  4. Az Énekfüzet dalainak importálásához válasszuk ki az OpenLP-ben a Fájl > Importálás > Dal menüpontot. A párbeszédpanel üdvözlőképernyőjén a Következő gomb megnyomásával lépjünk előre, itt a formátumot hagyjuk az OpenLyrics vagy OpenLP 2.0 exportált dal opción és tallózók be az állományokat, melyeket importálni kívánunk (nem a könyvtárnevet, hanem az abban szereplő sok-sok .xml kiterjesztésű állományt egyszerre). A Következő gombra kattintva megkezdődik a dalok importálása.
  5. Az énekcsomag tartalmaz néhány (1024×768-as és 1920×1080-as képernyőre optimalizált) témát (hátteret) is, melyeket szintén telepíthetünk. Ehhez előbb töltsük le a fenti OpenLP témák (hátterek) csomagot, tömörítsük ki, majd válasszuk ki OpenLP-ben a Fájl > Importálás > Téma menüpontot. A felugró ablakba tallózzuk be az előbb letöltött és kicsomagolt mappában található – a megfelelő méret szerint kiválasztott – .otz kiterjesztésű állományokat. Ezzel a témák megjelennek a Témakezelőben. Több téma néhány nem megszokott betűtípust igényel, melyek fel vannak sorolva a leöltött mappa README.md leírásában, ezeket telepítsük az operációs rendszerre.
  6. Készen vagyunk. Már lehet is használni!

OpenSong

A 3. kiadásig az Énekfüzet mellé az OpenSong vetítő programot támogattuk. Mivel az OpenLP jóval fejlettebb, a régit már nem támogatjuk. Az archív állományok az Énekfüzet 3. kiadásáról és a Sárga könyvről ilyen formátumban is elérhető.